tirsdag, februar 19, 2008

Pisk og kudos

Dagens pisk avleveres herved til vår kjære statskanal NRK, og til deres avdeling Petre. Denne gangen er det ikke Håkon Moslet, Petres mangeårige musiksjef som skal ha mest pisk (selv om det skal sies at det ser ut som han har tydd til sterkere stoffer når han plassert enkelte låter på A- og B-lista), men derimot de som ansetter programledere i kanalen.

Det verste tilfellet så langt er programmet P3morgen som jeg hører på hver morgen. Ja, jeg har selvfølgelig alternativer. NRJ, Klem FM, folkelig morgen på P4 eller moralsk riktig og totalt rock-fri musikk på P2. Men nå har det seg slik at Håkon Moslett totalt sett, på tross av fargerike piller, gir meg den beste musikken. Men tilbake til P3morgen...

Programmet går mellom klokka 7 og 10, og i løpet av det siste året har bidragsyterne i programmet variert. Inntil nyligg var det en yndig kvinne ved navn Siri Kristiansen som stod bak roret. Et helhjertet forsøk gir henne en 3'er på terningen. Tanken har slått meg at grunnen til dette valget av programleder skyldes at ingen fornuftige journalister gidder å stå opp tidlig nok til å være så tidlig på jobb. Tar man derimot en tekstforfatter fra broilerfabrikken Westerdahls har du program fra tidlig om morgenen.

Med seg på laget har Siri blant annet hatt med seg en hjelper med navn Henrik Thodesen, og Henrik har i perioder også fungert som programleder uten Siri. Til Henrik Thodesen kster jeg herved en ener så hardt jeg bare kan. Ari Behn tatoverte sin VG-terning på armen. Jeg ønsker å banke Henrik Thodesen 1'er inn i pannen på han. Hvis du ikke skjønner hva jeg mener med min harme mot denne radiostemmen som kryper rundt deg som gifig eføy om morgenen, har jeg følgende tips: Ikke prøv å forstå det ytterligere. Bare la være å finne det ut.

Etter en stund med med Henrik Thodesen bak roret ble det endelig en endring i programledelsen. Før vi går videre i min vrede over petre-programledere, skal vi først ta inn på et lite sidespor og grave oss ned i verdenshistorien. Vi skal til Latvia i Baltikum.

Landet har i flere hundere år vært okkupert både her og der. Først kom svenskene. Så kom russerne. Og i 1940 ble landet tvunget inn i sovjetunionen mot sin vilje og hundretusener latviere ble sendt bort og henrettet. Men så kom Hitler la Latvia under sitt voksende rike for en stund. Latvierne var strålende fornøyde over å bli kvitt russerne, og applauderte Hitlers frammarsj. Men da fella klappet igjen og tyskerne viste sine litt kjipere sider ved å sende 70.000 latviske jøder i døden, sto jubelen plutselig ikke så høyt i taket lenger. Som kjent varte ikke krigen evig, og da Hitler hadde tatt sin kjære forlovede med seg i bunkeren og drømmmen om det ariske riket var smuldret vekk, banket Sovjetunionen nok en gang med store hammeren på den latviske døra. At latviere i dag er et folk som er litt gretne og sure kan rett og slett være fordi de i en årrekke regelrett har blitt rævkjørt.

Men tilbake igjen til Petre. De av dere som for noen år siden kikket på Otto Jespersens program "Rikets Røst" fikk sikkert med dere stuntreporter Siri Bonde Tusvik. Men hvor ble det så av dette forferdelige vesenet etter opptredenen på skjermen? Joda, hun forsvant over i Petre. Over til mine ører. Som et lite Sovjetunionen dukket hun opp på radioen for et drøyt år siden. Jeg husker ikke hvilket program hun hadde, men jeg tror det gikk på ettermiddagen. Og nå, etter at vår kjære Henrik Thodesen har dratt inn årene fra P3Morgen og forhåpentligvis barbert av seg den lille hitler-barten jeg ser for meg at han har hatt på overleppa, er jommen Siri Bonde Tusvik tilbake på eteren, denne gangen som programleder om morgenen. Sovjetunionen slår tilbake. Jeg er et lite Latvia. Dolket i ryggen hvor enn jeg snur meg.

Til dere som bestemmer hvem som skal være programledere på Petre:
ADVARSEL: Øystein vurderer herved å gå over til Klem FM istedenfor Petre om morgenen. Stort sterkere kan vel ikke signalet bli?

Men nå er det kanskje på tide med litt ros også. Dagens første ros går til Tofrinn Borkhus, som har ledet programmet Cruisern på lørdager. Torfinn er den eneste programlederen jeg vet om som på riksdekkende radio snakker ordentlig brei norddals-dialekt. Kudos! Om du ikke har fått med deg Cruisern, har du muligens hørt Torfinns filmanmeldelser i programmet Filmpolitiet.

Dessverre må jeg igjen gi litt pisk og pryl. Torfinn Borkhus har i lang lang tid vært den perfekte programlederen Cruiseren. Hvorfor har en eller annen idiot funnet ut at lederskapet av dette programmet nå plutselig skal deles mellom Borkhus og den forferdelige radiostemmen til Else Kåss Furuseth? HALLO? Kan noen prøve å forklare de som setter opp program-kabalen til petre at det finnes bedre tidspunkter å legge denne enn på nachspielet etter Petre-julebordet? Hvorfor har ingen fått sparken for dette valget?

Før jeg i dag skal gi meg med å skrive om programledere i Petre, skal jeg gi en liten ros. Grete Strøm, reporter i Osenbanden er mitt store lyspunkt i dagen når jeg går hjem. Kjære Grethe. Hadde verden vært litt annerledes (dvs uten samboer, barn på vei osv) og jeg hadde møtt deg på gata, ville jeg antakelig knelt for dine føtter og kysset deg fra tær til ankler og fridd spontant. Og jeg hadde ikke trengt å gifte meg med hele kroppen din en gang. Jeg hadde bare trengt lungene, stemmebåndet og munnen. Jeg hadde fått nok elskov av bare å bli hvisket god natt i øret hver kveld på din klingende Bodø-dialekt.

Tenker vi sier det sånn, jeg. Så får vi håpe min pipete blogg-stemme siver inn ett eller annet sted der den hører hjemme i NRK-systemet.

Men før jeg går og legger meg skal jeg bare gi en kudos til. Den går til Lars Beckstrøm i DeLillos. Du kan si mye om Lars Lillo, men i mine ører fungerer låtene hvor Lars Beckstrøm styrer vokalen som diamanter i et hav av gull.

God natt.

PS: Jeg er for trøtt til å rydde alle skrivefeilene. Gjør korrekturlesingen selv.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Heldig du som har alternativer da :)

Øystein sa...

Ja har alternativer, men det er mye pest og mye kolera. La oss kalle Siri Bonde Tusvik for en lett matforgiftning i denne sammenhengen...

Øystein sa...

Tips til morgen-programmer mottas forøvrig md takk.

Anonym sa...

Her sier jeg AMEN, og så avslutter jeg med en halveis treer til siste halvdel av posten din.

Kan du virkelig bekrefte at Henrik "verdens minst morsomme raidio mann, med forferdelig slitsome pauser i mellom settningen" Thodesen er ferdig i P3Morgen ?? Jeg hørte ham sammen med Martin Jahr forrige uke, og tror nok ikke han har lagt inn årene helt ennå. Han er faktisk ene og alene en god nok grunn til å kutte ut radiobiten på klokkeradion, og gå over til verdens mest irriterende bzzzz som oppvekker.

Løsingen for NRK er enkel da, la gutta i radioresepsjonen lage p3morgen på kveldstid og send det i opptak om morgenen. Konkurranser og direkteradio er faktisk ikke nødvendig. Alternativt la Grisetidlig fortsette i 3 timer til, der har du jo til og med nevnte Torfinn.

Men hvordan i huleste kan du hevde bodø dialekt er tiltrekkende ???

Anonym sa...

*nikke seg helt enig* Jeg svitcher ut av p3 mellom låtene på vei til jobben om morran... Arghle.

siri k sa...

He he! gøy lesing. Har null problemer med skrivefeil, i og med at jeg har lettere dysleksi selv, men tenkte bare rette opp i noen faktafeil - selvom det antagelig ikke har noen innvirkning på ditt inntrykk av progammet/kanalen altså.
Programledere: fortsatt siri kristiansen(meg) og vår nye mann martin jahr.
Side-kicks: fortsatt henrik thodesen og jørgen strickert(heldigvis).
siri bonde tusvik, som for øvrig heter sigrid - var gem og steppet inn slik at vi i redaksjonen kunne ta et lite seminar for å bli bedre, sånn at folk som deg kanskje kan like oss litt.
Når vi først deler ut kudos - vil jeg gi deg nettop det, for at du kaller meg yndig?! Det er første gang jeg hører - og sikkert siste. He he! jeg er tjukk og liker boksing, banner, raper og lukter ofte litt vondt. he he! yndig? men takk.
Bra du ihvertfal liker noe da! Torfinn(han er forresten yndig) og musikken.
Hørs( eller gjør vi det?)

siri kristiansen

siri k sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Hallo!? Er dere sikker på at dere vet forskjellen på Jørgen Strickert og Henrik Thodesen? Mens sistnevnte alltid har en morsom vinkling på lur, tyr herr Strickert alltid til sine forsøksvis ironiske politiske meninger. Henrik Thodesen på P3-morgen er balsam for øret! Strickert er som en innvendig ørebyll som klør og klør og aldri forsvinner.

Thomas

En liten blå høne sa...

Oi, her var det mye urettferdig skittkasting, og jeg må komme P3 gjengen til unnsetning. Så, som en uforbeholden P3 lytter må jeg si følgende:

Siri Kristiansen er den som holder P3 morgen sammen, hun er stand-up komiker og KAN dette med humor. Jeg synes hun er fantastisk morsom! Historiene hun kommer med er legendariske - som dilemmaet hun en gang presenterte: Har man tisset på seg når man sitter på doen, men har trusen fremdeles på? Uslåelig.

Jørgen og Henrik er to veldig forskjellige sidekicks, og de utfyller hverandre bra - Jørgens sarkastiske politiske vinkling og Henriks 'querky' vendinger, begge går rett hjem hos meg.

Martin Jahr prøver litt for hardt, og hans opptreden blir litt påtatt. Men for all del, han er fremdeles ny i gamet og trenger sikkert bare å bli litt varm i trøya.

Så, KUDOS til Norges beste morgenprogram, jeg kommer ikke til å skifte kanal med det første, spesielt ikke så lenge Siri er ved roret.

Anonym sa...

I will not approve on it. I over precise post. Specially the title attracted me to be familiar with the sound story.

Anonym sa...

Nice dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.